Mine seneste QSO’er

Velkommen til siden der handler om en af mine mange hobbys – Amatørradio

 

Jeg havde længe gået med ideen om at tage licens til amatørradio, lige fra 1970’erne hvor alle drenge legede med Walkie-talkie – mig selv inklusive. Men der skulle gå rigtig mange år før jeg tog mig sammen. Først da jeg fandt ud af at en af mine daværende kollegaer også havde gået med amatørradio-licens i tankerne i lige så mange år skete der noget. Vi indkøbte to eksemplarer af bogen ”Vejen til sendetilladelsen”, og bestilte tid til at gå til prøve hos IT & Telestyrelsen en til to måneder senere – helt præcis i april 2003. Vi var begge enige om, at hvis vi gik derfra med en D-licens, så måtte vi køre amatørradio, og så var alt fint. Vi gik dog begge derfra med B-licens, hvilket betyde at vi så måtte benytte alle amatørradiobånd, med en effekt på 100 Watt. Det var mere end vi begge havde håbet, så nu var det bare med at komme i gang. Licensen dumpede ind ad døren få dage senere, d. 2. maj 2003. Jeg havde selv bedt om kaldesignalet OZ1TAX – jeg kørte jo Taxi på daværende tidspunkt - jeg fik det ønskede kaldesignal. Senere har jeg tilføjet endnu et kaldesignal, OZ1TWO – fordi det er langt nemmere at bruge på HF, eller måske fordi man blev træt af at høre spørgsmål om hvorvidt man havde noget med skattevæsnet at gøre L.

 

Da jeg startede med at ”lege” med amatørradio (vist nok et par uger før jeg fik licensen!!!) foregik det mest på 2-meter og 70-centimenter båndene.

Jeg startede med en Kenwood TM-D700 radio. En radio som kan køre de to ovennævnte bånd, men som samtidig kan køre APRS.

 

APRS handler om at man via GPS kan se andre stationers position. Dette kan lade sig gøre direkte på Kenwood TM-D700, men det bliver endnu sjovere når man tilslutter en computer. Med en computer tilsluttet radioen kan man få både sin egen, men også andre radioamatører’s positioner vist på kort. Der findes en masse programmer til APRS, det jeg har leget mest med hedder UI-View – et program der kan så meget, at man vist aldrig kommer helt til bunds i det J.

 

Jeg anskaffede senere endnu en radio, en Yaesu FT-857. Denne radio kan køre HF, VHF & UHF, altså frekvenser fra 1,8 til 60 Mhz + 2-meter og 70-centimeter. Jeg er siden anskaffelsen af denne radio faldet for HF-frekvenserne – det er ikke fordi det er kedeligt at snakke på VHF/UHF, men der er noget særligt over at kunne snakke med f.eks. USA, Afrika eller Asien med en forholdsvis lille radio, med de forholdsvis små antenner jeg er i besiddelse af.

 

Grunden til at jeg har de forholdsvis små antenner, skyldes at jeg bor i en lejlighed i København hvor der ikke er mulighed for at sætte antenner op. Så når jeg skal ”lege” med radio, så foregår det for det meste når jeg tager ned til Karrebæksminde, hvor min campingvogn står. Jeg har antenner som er transportable, og antenner til at sætte på bilen. Jeg har dog ikke taget mig sammen til at bore hul i min forholdsvis nye brugte bil, så ind imellem sætter jeg antenner på med magnetfødder. Dette er dog ikke den optimale løsning når bilen skal stå parkeret i København – der skal nok være folk som finder på at ødelægge både antenner og bil, da det ser interessant ud med de sådan nogle antenner L.

 

 

 

 

d. 5/6-2010 – Campground in Karrebaeksminde